Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/lugtig.nl/httpdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Jeroen Lugtigheid blogt over communicatie en de wereld » Een potje kaarten

Een potje kaarten

20 augustus 2014

spoor

Mannen die aan het spoor werken, in de hitte, in de kou. Onder tijdsdruk om met zo kort mogelijke buitendienststelling het werk te klaren, vaak in het donker. Lassen, slijpen, zware machines, elektra, staal, vuil en zweet. Daar werken meestal niet het type mannen dat toegeeft zich zorgen te maken over hun gezondheid of hun thuissituatie. Mannen (meer dan 90% in de beroepsgroep is man) die liever met hun maten een pilsje doen als ontspanning voor een stressvolle werkweek.

Het slappe koord

Dat was mijn doelgroep bij spooraannemer BAM Rail. Mijn doel was om hen bewust te maken van het feit dat langdurige stress tot ziekteverzuim en onveilige werksituaties kan leiden. Stress is een sluipende aanslag op je gezondheid. Zowel lichamelijk als geestelijk. Dit onderwerp aanpakken bij gevaarlijk werk aan het spoor is dus letterlijk van levensbelang. Maar hoe dit aan te pakken?

Communicatie met een doelgroep als deze is wandelen over het slappe koord. Enerzijds moet de boodschap duidelijk genoeg zijn om over te komen, anderzijds moet niet de indruk gewekt worden dat de mannen een probleem zouden hebben. Want dat hebben ze natuurlijk niet. Er moeten duidelijke tips worden gegeven voor hun situatie, deze mogen echter niet als betuttelend of zweverig overkomen. Iets wat bij stressreductie nog wel eens kan gebeuren. Op het moment dat het woord meditatie of ontspanningsoefening valt, ben je ze kwijt. Volledig.

Een handzaam middel

Er waren twee dingen dus belangrijk: het middel moet uitdagen om aan de slag te gaan met het onderwerp zonder opdringerig te zijn of met een opgestoken vingertje te komen. Daarnaast is een tone-of-voice van belang die zo min mogelijk de indruk wekt dat de medewerker een probleem heeft. Dat zal zijn eigen conclusie moeten zijn, niet die van de werkgever. Door BAM Rail wordt slechts een tool geboden om de eigen situatie af te wegen en te medewerker te laten nadenken over zijn eigen situatie.

Wat ik uiteindelijk aangeboden heb aan BAM Rail is een kaartspel. Een set kaarten die de medewerker in eigen tijd kan leggen om de eigen situatie te beoordelen. Naar mijn idee een ideaal middel voor de medewerkers die weinig achter de computer te vinden zijn en geen vaste werkplek hebben. Het pak kaarten (in een beschermend plastic doosje) is handzaam en overal op ieder moment te voorschijn te halen en te leggen. Kaarten is een weinig bedreigende bezigheid en geniet voldoende bekendheid bij zowel de jongere als de oudere medewerker.

BAM Rail kaartspel

Copyright 2014 Stijlmeester Tactische Communicatie

Hoe werkt het?

De kaarten in het spel beschrijven situaties in drie categorie├źn: thuis, werk en persoonlijkheid en konden ofwel stressvol zijn ofwel ontspannend. Zo is ruzie thuis een sterke stressfactor maar is het hebben van een hechte vriendengroep een factor die over het algemeen ontspannend werkt.

Door die situaties die voor hen van toepassing zijn op een stapeltje ‘stress’ (links) ofwel op een stapeltje ‘ontspanning’ (rechts) te leggen krijgt de medewerker een beeld van de hoeveelheid zaken in zijn leven die stress veroorzaken en de zaken die dit juist tegen gaan. Is de stapel links veel hoger dan de stapel rechts dan kan er sprake zijn van een problematische situatie. Het spel kan zowel individueel gebruikt worden maar ook als weinig bedreigend middel tijdens een gesprek met de leidinggevende. De achterkant van iedere kaart geeft praktische, op de doelgroep toegespitste, tips om de stressfactoren tegen te gaan of om er beter mee om te kunnen gaan.

De stresstool is bij BAM Rail met grote tevredenheid ontvangen en wordt sindsdien ingezet om de medewerkers duidelijk inzicht te geven in de stressfactoren in hun leven.

BAM Kaartspel